Behandelvormen

Afhankelijk van de klachten waar je last van hebt, zullen we samen kiezen voor een specifieke behandelvorm of een integratie van verschillende behandelvormen.

EMDR

Wanneer de verwerking is vastgelopen, kan EMDR helpen om deze weer opgang te krijgen. EMDR is een effectieve (kortdurende) behandelmethode na trauma. Tijdens de sessies wordt de cliënt gevraagd om zich een stressvolle herinnering voor de geest te halen, met alle emoties, lichamelijke sensaties en gedachten die iemand erbij heeft, terwijl hij of zij tegelijkertijd wordt afgeleid met verschillende taken. Dit helpt het brein om de herinnering anders te verwerken en de emotionele lading ervan te verminderen, waardoor de symptomen van trauma afnemen. 

Lees hier de 7 meest voorkomende vragen over EMDR-therapie.

Meer informatie over EMDR kun je vinden op de website van Vereniging EMDR Nederland voor cliënten. 

Schematherapie

Schematherapie (SFT) is een vorm van psychotherapie die bestaat uit elementen van verschillende therapeutische benaderingen om hardnekkige patronen (schema's), die ontstaan zijn in de jeugd, te veranderen. Deze schema's kunnen bijvoorbeeld zijn: "ik ben niet goed genoeg" of "mensen zullen me altijd teleurstellen". De therapie helpt cliënten om deze schadelijke patronen te herkennen en te veranderen, door te werken aan de onderliggende oorzaken en emoties. Het doel is om gezondere manieren van denken en handelen te ontwikkelen.

Lees hier de 7 meest voorkomende vragen over schematherapie.

Meer informatie over schematherapie kun je op de website van de vereniging van schematherapie vinden.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een doelgerichte praktische therapie die zich richt op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen. Het idee is dat onze gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn. Door negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen, en deze te vervangen door meer realistische en positieve gedachten, kunnen mensen hun emotionele welzijn verbeteren en beter omgaan met stressvolle situaties. Cognitieve gedragstherapie is eerste keus behandeling bij veel voorkomende klachten.

Meer informatie over CGT kun je vinden op de website van de VGCT.

Narratieve Exposure Therapie 

Narratieve Exposure Therapie (NET) maakt gebruik van een "levenslijn" om de levensgeschiedenis van een cliënt in kaart te brengen. Hierbij worden belangrijke momenten gemarkeerd met symbolen:

  • Stenen: voor traumatische of pijnlijke gebeurtenissen.
  • Bloemen: voor positieve en fijne herinneringen, al zijn ze maar heel klein.
  • Kaarsjes: voor het gedenken van belangrijke personen die zijn overleden. 

Tijdens Narratieve Exposure Therapie werkt de cliënt samen met de therapeut om het hele levensverhaal in detail te vertellen, met bijzondere aandacht voor traumatische gebeurtenissen. De stenen worden uitgewerkt aan de hand van exposure therapie. Het levensverhaal wordt vervolgens opgeschreven en elke daaropvolgende sessie wordt dit weer voorgelezen. Door het gebruik van deze symbolen kan iemand zijn of haar leven in een groter perspectief zien en wordt het gemakkelijker om patronen te herkennen en verbindingen te leggen tussen verschillende ervaringen. Het proces helpt bij het opbouwen van een samenhangend levensverhaal, wat kan bijdragen aan de verwerking van trauma's en het verminderen van PTSS-klachten.